03 juli 2017

Voorkomen is beter… ergonomie op de werkplek

In navolging van recente bedrijfsinitiatieven op het gebied van gezondheid en fitness, zette Translavic in juni de trend door met een ergonomieworkshop op het werk. Dit in de vaste overtuiging dat een ons preventie meer waard is dan een kilo zorg (Benjamin Franklin zei ooit: “An ounce of prevention is worth a pound of cure.”).

De workshop bood het team praktische adviezen voor een goede zit- en werkhouding in harmonie met het eigen lichaam. De workshopleiders gaven een presentatie over een correcte lichaamshouding en anatomie – een vermakelijk en tegelijkertijd zeer informatief kijkje in het geheime leven van de botten en spieren die iedereen met een zittend beroep aanspreekt.

Het team kreeg richtlijnen voor de zorg voor het eigen lichaam en instructies voor oefeningen op het werk. Deze werden na de workshop in de vorm van een handleiding nagestuurd. Een hoogtepunt vormden de individuele sessies, waarbij de workshopleiders bij iedere collega een paar minuten aan het bureau besteedden om ergonomische tekortkomingen te signaleren en die met veelal kleine aanpassingen ter plekke te verhelpen. Stoelen, bureaus en werkplekken ondergingen een inspectie en werden door middel van kleine correcties geschikt gemaakt om de zittende werkers optimaal te ondersteunen.

Iedereen was het erover eens: dit was een uiterst nuttige workshop. De collega’s zijn gemotiveerd om het geleerde meteen in praktijk te brengen. Niet alleen letten collega’s voortaan bij zichzelf en bij elkaar op een correcte werkhouding, maar ook worden er elke dag korte pauzes ingepland waarin collega’s gezamenlijk oefeningen doen. Ook nog eens een prima gelegenheid voor een gezellige dagelijkse teambuilding. Het is duidelijk: het aantal positieve effecten van de verscherpte aandacht voor ergonomie groeit alleen maar, en we hopen er nog veel meer uit te halen de komende tijd.